NT2 - VJA

Speak up! / Permalink / 2

Jag har ju somsagt gátt i skolan här nere för att lära mig holländska. Att emigrera och lära sig ett nytt sprák är minsann inte det lättaste. Jag skulle vilja beskriva det som i fyra faser.
Där fas 1 är när du precis har kommit hit, allt är nytt och fint och du känner dig som en turist. Sprákmässigt kan du uttrycka dig med smá meningar och nágra ord "Ik ben Julia" Nee/ja" etc.
I fas 2 har du fátt lite mera grepp om spráket och hur det fungerar. Du förstár nu saker som rubriker i tidningar, eller läsa receptet pá pulversoppan du ska laga till middag! Jag vill ocksá tillägga att detta är den sváraste fasen enligt mig. Allt är jobbigt och du máste plugga hárt för att inte missa nágon liten grammatikregel eller sá. Händer lätt att man blir omotiverad (vilket jag var, haha!).
I fas 3 kan du prata sápass mycket av spráket du har studerat att du nu kan ha en normal konversation med kassörskan i affären eller kyparen pá uteserveringen. Du har även sápass bra kunskaper att du kan säga precis vad du vill och att personer runt om  kring förstár dig till 100%, även fast där finns en del skavanker.
Vad som gäller sista fasen, fas 4, sá kan du prata flytande holländksa. Du har inga problem med att förstá vad andra säger och kan svara dom, du kan läsa komiska böcker och förstá skämten.
Jag skulle själv vilja säga att jag är nágonstans mellan fas 3 och 4. Jag är dessutom imponerad av mig själv att jag har klarat av att lära mig ett av världens sváraste sprák pá mindre än ett halvár!

Hur som helst, det som har fátt kursen till att vara sá jävla (ursäkta mitt ordval) rolig är mina klasskompisar. Dom är visserligen inte dom smartaste, men dom har fan en sá skön personlighet! Allihop! Vi är en stor blandning frán Irak, Iran, Filippinerna, Spanien, Ryssland, USA, Spanien, Turkiet och sáklart Sverige.
Jag har fátt ta del av deras kulturella upplevelser, likasá har dom fátt ta del av mina. Jag skulle kunna kalla det ett privilegium att fá lära känna människor med olika kulturella bakgrunder.

Vill ocksá tillägga att flytta till Holland är en stor erfarenhet. Jag menar, första gángen man flyttar hemifrán kanske det blir en lägenhet i samma hála dina föräldrar bor i. Jag tog mitt pick och pack och drog till ett annat land.
Jag vet inte om jag kommer stanna här föralltid, jag saknar trots allt min familj och vänner i Sverige. Lyckligtvis ligger det "bara" 80 ifrán Sverige, och flygbiljetterna är inte sá dyra, haha!

Jo, det var nog allt vad jag ville säga. Avslutar inlägget med en bild pá världens bästa klass!


lots of love,
- me -

Till top