Face of depression

Krigszon / Permalink / 0

Depression är, precis som många andra psykiska ohälsotillstånd, ett osynligt ohälsotillstånd. Bortsett från att känna sig frånvarande och allmänt förlamad, känns även depressionen som någon som trycker ner dig under vattenytan. Det är en konstant fight med sig själv och på grund av den isolering som depression medför kan det upplevas som väldigt svårt att nå ut som ensam individ till andra medmänniskor.

Vi som lider av depression skäms ofta över oss själva, känner oss sovaga eller att vi inte förtjänar hjälp eftersom "vårt liv inte är så dåligt trots allt". Jag har fått lära mig att det är väldigt farligt att tänka så. Det är en farlig attityd som tvingar mig djupare in i min bubbla och avstår den hjälp jag faktiskt behöver. 

Depression kan orsakas av en rad olika faktorer, så som en plötslig död hos en nära bekant, drastisk livsomställning eller trauma. För mig del har jag flera skelett i garderoben som jag behöver ta mig tid att bearbeta. Jag har under de senaste tio åren i mitt liv blivit utsatt för en rad olika övergrepp, både fysiska och psykiska. Dessa har jag inte haft varken tid eller lust att bearbeta förrän nu. Jag har, som nämts tidigare, inte ansett mig vara i behov av hjälp förrän det faktiskt började gå ut över mitt jobb. Även om jag får den hjälp jag behöver idag, finns det dagar då livet inte känns riktigt värt att leva. Allting är meningslöst, det finns ingen mening att kliva upp ifrån sängen, äta något eller ens bry sig om något över huvud taget.

När min feed på sociala medier fylls av underbara bilder på barn, husköp, lyckliga familjer, bröllop och sådant, så ifrågasätter jag mig själv vad jag har åstadkommit med mitt liv. Idag känns det idylliska familjelivet med villa och volvo väldigt långt borta, om möjligtvis ickeexisterande. Det får mig att bli ännu mer nedstämd. Kommer jag alltid att dela lägenhet med min syster och sälja min själ till landstinget? Och jag medger, bara blotta tanken på att vara ensam resten av livet ger mig väldigt många tankar i huvudet. Existentiella tankar. 

Jag vill genom detta blogginlägget uppmärksamma psykisk ohälsa och framförallt depression. Enligt World Health Organization dör en person genom självmord var fyrtionde sekund. Det är ett växande problem som orsakas framförallt av psykisk ohälsa. Depression kan drabba vem som helst och tar inte hänsyn till någon, oavsett kön, ålder och religion.

Depression kan uttrycka sig genom en konstant känsla av hjälplöshet, tappa intresse av saker man vara intresserad av tidigare, plötsliga förändringar genom aptit och sömnmönster, men även genom fysiska problem som frekventa huvudvärker, magsmärtor och muskelvärk. Känner du dig själv träffad, eller upplever att någon i din närhet har förändrats på sista tiden, tveka inte att fråga. Där kommer aldrig finnas ett rätt eller bekvämt tillfälle att göra det, tiden är nu! 

#faceofdepressoin

 
Till top