Krigszon

Krigszon / Permalink / 0
Bloggen har fått en ny kategori: Krigszon! Märkligt namnval må ni tycka, men så är det inte. Som tidigare nämnts i bloggen är psykisk ohälsa. Det är något som mer eller mindre legat mig nära hjärtat i stora delar av livet, framförallt efter 2009 när mitt liv fick en radikal förändring. Därmed har jag mer eller mindre krigat med mig själv under den tiden. Min egen krigszon.
Jag har genomgått allt från ångest till hetsätning, existentiella tankar, självskadebeteende och suicidalitet.
 
Förut har jag tigit om mitt mående. Jag tror att många känner igen sig i det där tänkandet. Att det är bättre att lida i tystnad och ensamhet än att belasta andra personer med sin tunga börda. Framförallt vården, hur ska man ha hjärta att belasta den redan överbelastade vården? Det tog mig nästan 10 år att inse att jag behövde hjälp. 10 av dessa åren har jag även studerat tre år till sjuksköterska och arbetat nästan ett helt år i min legitimerade yrkesroll.
Att arbeta på en akutvårdsavdelning med högt tempo kräver väldigt mycket av en. Så pass mycket att man inte har tid att låtsas som om ingenting är fel.
 
Jag jämför gärna min psykiska ohälsa med ett beroende. Kanske låter lite misstänksamt tycker ni, men jag ska förklara. Det första steget i tillfrisknande och återhämtning är att erkänna för sig själv att man faktiskt har ett problem. Sedan kommer nästa stora steg, att göra någonting åt det - i mitt fall vände jag mig till landstingshälsan som sedan remitterade mig till specialistpsykiatrin.
Jag försökte redan i höstas att åtgärda mitt problem genom att träffa en psykoterapeut. Naiv och opåläst som jag var hade jag ingen aning om vad som väntade framför mig. Det skrämde mig. Jag ryggade tillbaka och slutade min terapi. Idiotiskt kanske ni tänker. Ja, det må hända att det var idiotiskt, men jag var inte förberedd.
 
Idag behandlas jag för egentlig depression, generalisterat ångesttillstånd och paniksyndrom samt utreds för eventuell personlighetsstörning. Idag är jag på god väg till en mer välmående Julia. Det är en lång väg dit, det kommer krävas många uppoffringar och åtgärder - men jag är på väg!
 
Till top